Espai d’Emergèn(t)cia, 21 de febrer de 2012

1) Resum de la reunió:

Es va fer una valoració de l’Obert per reflexió, quines expectatives hi havia quan va començar i el que s’ha aconseguit amb les reunions. La valoració és molt positiva per les relacions que s’han establert entre els diversos agents convidats a l’Obert, però també es vol conèixer quin és el paper que pot aportar el Centre d’Art de Tarragona respecte a les iniciatives que es puguin dur a terme en cadascú dels grups que s’han format a partir de l’experiència.

El CA Tarragona es configura com a mediador entre els diferents grups i vol participar activament, fins i tot plantegen que poden tenir cert pressupost per organitzar i gestionar diversos actes relacionats amb l’Obert per reflexió. El Centre d’Art prepararà per a la propera reunió informació sobre subvencions i ajudes que s’atorguen fora de l’Estat Espanyol.

Es proposa una freqüència de reunions cada quinze dies fins al juliol o de mig any en l’Antiga Audiència i possiblement en altres emplaçaments vinculats als membres.

El CA Tarragona proposa les preguntes que s’han de respondre en la propera reunió: què aporta el grup a cada membre i què pot aportar al grup cadascú; quina relació tenen els membres amb l’art emergent; configurar un llistat de possibles agents del territori que poden formar part del grup per la seva vinculació amb l’art emergent.

2) Conclusions:

a) Valoració positiva de l’Obert per reflexió com a vincle de relació entre els agents.

b) Periodicitat de les reunions. Visibilitat de la informació. Buscar un espai de l’emergència.

c) Respondre a preguntes: què aporta el grup i què pots aportar. Suggeriment de nous noms d’agents de l’emergència.

3) Paraules dels assistents:

Pere Estadella: Esperava més de l’Obert. Tenia una predisposició a esperar que el CA Tarragona fes alguna cosa, engegués alguns projectes concrets. Va veure que alguns grups ho tenien clar i altres no. Planteja fer algun projecte reivindicatiu amb accions en espais públics perquè la gent sàpiga que existeix el grup Espais Emergen(t)s. Diu que hem de fer quelcom engrescador encara que siguem poques persones, a Cambrils, Tarragona i altres poblacions. Van tenir un projecte de Festival a Brussel·les a escoles i ho van deixar per manca de no saber on demanar part dels diners que els hi faltaven. Pot plantejar un projecte per treballar amb nens des de la pedagogia, ja què l’art es treballa sempre en els batxillerats artístics però no es pensa en la formació en la infància.

Jordi Ribas: El CA Tarragona el que proposa és una fórmula de treball. Vol que les propostes siguin consensuades. El centre estarà mig any coordinant el grup. Vol que tot el que passi amb Espais Emergen(t)s sigui compartible amb altres quatre grups. Per això proposa fer un blog on compartir les experiències i que tot el que es faci sigui visible per als altres grups. Magda fa l’acta, li agrada que hi hagi un redactor perquè la informació es comparteixi amb els demés. Jordi París, Ció Pallarès, Xavier Filella, etc. tenen uns espais que poden compartir amb els altres i alhora ells amplien la seva llista de contactes enviant informació dels seus programes a més gent interessada. Ofereix que si es fa una acció o debat el CA Tarragona pot pagar als ponents. Disposen d’una partida de calés per a l’Obert. Es parla de la situació del Tinglado com a seu / espai del Centre d’Art per desenvolupar el seu programa de difusió. Vol que plantegem cadascú un possible projecte. Si es proposa un curs en Polítiques econòmiques europees en l’art pot interessar a molta gent de l’Obert i d’altres. Antonio Salcedo parlava de la formació de públics. S’ha de pensar si es vol treballar en la formació de públics o bé fer més visible la idea d’emergència.

Magda Guillén: L’avantatge que aporta l’Obert per reflexió és que ha posat en relació a persones que en molts casos es coneixen i sabien de la feina dels altres però no tenen relació. Comenta que falta gent en aquest grup, que hi ha agents i artistes que porten temps en les arts emergents que no han estat presents. Proposa com a espai per al CA Tarragona el Beateri de Sant Domènech al davant de l’Antiga Audiència, un lloc emblemàtic de la ciutat i ben comunicat i de trànsit, on s’estan fent obres de remodelació. Es pot plantejar una acció conjunta als carrers de diverses localitats amb un mínim cost econòmic, ja que hi ha capital humà i ganes.

Esther Canals: S’ha fet repàs i valoracions, però cal posar projectes sobre la taula. El que falten són els calés. Crear un projecte de nova planta és complicat. Potser la manera de començar seria recolzant un projecte que ja estigui funcionant (projectes com els d’Antonio Salcedo, Andrea Eidenhammer, Magda Guillén, Laboratori Visual, etc.). Caldria que es definís el grup i el concepte d’art emergent de cadascú i després una vegada feta la feina i quan ja es conegui la tasca dels membres fundadors seria moment d’anar a buscar a més gent que hi vulgui participar. Aviat començarà el Festival d’Art Visual E·plec que ella representa i que és un projecte de l’Associació Cultural Laboratori Visual on treballen amb artistes emergents.

Ció Pallarès: Ella s’incorpora ara al grup. Representa La Casa del Pardo al Vendrell. Les activitats que programen es nodreixen de les sol·licituds que reben, amb un criteri de varietat i qualitat per al públic. Ara estan apostant per la ceràmica contemporània. S’ha afegit aquest grup perquè no li arriben demandes d’arts emergents i no sap on trobar-les de gent del territori, ja què coneix molt més el panorama de Barcelona, i perquè vol al Vendrell una programació diversa. També es poden fer exposicions. Demana que enviem projectes de cara al pressupost del 2013. Parla sobre la Fundació Interarts de Barcelona on ella va fer un Màster de polítiques i cultures internacionals. Allí hi ha molta informació per a conèixer el que es fa a Europa. Es poden fer coses a un espai magnífic al Roc de Sant Caietà, La roca foradada, de Roda de Barà.

Cèlia del Diego: El projecte L’Irradiador que ha engegat el CA Tarragona es farà amb l’Escola d’Art de Tarragona i l’Associació d’Artistes i es vincularà amb l’Aula d’Art de la URV que dirigeix l’Antonio Salcedo, un altre any potser es pot vincular aquest grup. Potser els artistes seleccionats a l’Irradiador seran els que programin l’Aula d’Art URV. Sobre el grup Espais Emergen(t)s ha d’haver uns interessos comuns entre els membres, ja que són els que configuren el grup. S’ha de detectar si falta formació per a demanar calés fora d’Espanya ja que aquí no n’hi ha. Aquesta formació la pot assumir el CA Tarragona per oferir-la al grup. Pensar en un lloc on treballar. La Sala Kesse està treballant amb l’Escola d’Art amb els Microcicles. Creu molt important establir un lloc de l’emergència al Camp de Tarragona.

Assistents: Txell Alfonso, Esther Canals, Cèlia del Diego, Pere Estadella, Magda Guillén, Ció Pallarès, Jordi Ribas.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: